Vandaag beginnen we aan de laatste dag van onze stedentrip, we rijden van Brugge naar Gent..
Helaas is het somber weer, de zon laat zich niet zien… We parkeren de auto in de buurt van het Centrum, en gaan op pad.
Gent is ook weer zo’n oude stad met heel veel historie en evenzoveel verhalen..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
“Mammelokker”
Eén van die van die verhalen is gevangen in een muurschildering, zie de tekening van de gehandboeide man en vrouw en de glurende cipiers.. “Een Gentenaar was veroordeeld tot de hongerdood en zat daarvoor opgesloten in de stadsgevangenis. Zijn dochter vroeg toestemming haar vader elke dag te mogen bezoeken. Dat mocht, op voorwaarde dat zij geen eten voor hem mee zou brengen. Een maand verstreek en iedereen verwonderde zich erover dat de man nog in leven was. De rechter gaf opdracht de twee in de gaten te houden en het bleek dat het meisje haar vader een borst aanreikte en hem liet drinken. Toen dit de rechter ter ore kwam, liet hij het meisje bij zich komen en vroeg hoe ze zo’n daad van liefde kon verrichten. Ze viel voor hem op de knieën, en zei dat ze het gedaan had ‘in vertrouwen op god’, waarop de rechter de vader gratie schonk.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
We wandelen langs statige gebouwen, jammer dat het niet zonnig is, het maakt de foto’s ook zo grauw en het is ook een stuk koeler als gisteren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De binnenstad van Gent bestaat uit meerdere delen, zelfs een echt middeleeuws deel… we lopen in de richting van Kasteel Gravensteen. Heel in de verte zie je het kasteel boven alles uit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
We besluiten een tour te doen met de rondvaart boot, we starten bij de Graslei een straat in het historische centrum.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
We komen langs het pand met de twee zwanen:
“De zwanen zijn het symbool van trouw als ze naar elkaar toe zijn gekeerd. Hier staan ze van elkaar af en wordt dat uitgelegd als ‘ontrouw’. Men zegt dat dit gebouw in het verleden een ‘huis van vermaak’ (hoerenkot/bordeel) is geweest.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Prachtige waterwegen met evenzo fraaie gebouwen…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
We varen langs het Groot Vleeshuis dit dateert al van voor 1500.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dan gaan we al lopend verder, we komen bij het Kasteel Gravensteen…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
We besluiten hier naar binnen te gaan, het is weer een Self-Guided Tour…. Gewoon de borden volgen kunnen wij wel zelf.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ook dit kasteel is weer prachtig gelukkig is er nog veel bewaard gebleven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het uitzicht vanuit één van de torens op de stad… na het bezoek gaan we weer verder met de stadswandeling.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
We komen langs de Dulle Griet. De ‘Dulle Griet’ is een groot kanon vanwege zijn oorspronkelijke rode kleur werd het kanon ook wel groten rooden duivelen genoemd. Het staat er al sinds 1578 in de strijd tegen de Spanjaarden en is sinds 1943 een beschermd monument.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De grote gebouwen zijn indrukwekkend, helaas begint het te miezeren…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Niet veel later regent het echt, we stoppen zo rond 16:00u met de wandeling, nemen nog wat te drinken op een Gent’s terras.
Daarna rijden we rustig op Amsterdam aan… het waren een paar heerlijke dagen met prachtige steden.

Vandaag gaan we lekker op pad door Amsterdam, we willen de stad zien in de avond. Op het Museumplein is het nu mogelijk om te schaatsen, de Magere Brug is nagebouwd, dit willen we bekijken en daarna lekker door de stad lopen en genieten van de wintersfeer! We parkeren de…
We ontbijten tegen een uur of half negen, deze gaat erin als koek..  Alles komt hier uit de eigen keuken, zelfs de zalm wordt hier gerookt, de eigen gemaakte paté smaakte ook erg goed. De vers gemaakte Jus de Orange maakte het ontbijt af.. Daarna gaan we rustig aan naar…