Aan het einde van de zomer liet Olympus weten dat er een nieuwe camera op komst was, dat is altijd een beetje spannend.
Althans wanneer je zoals ik van de Olympus kleuren en camera’s houd.. Op papier zag het er allemaal goed uit, maar wat blijft hier van over in de praktijk. De eerste testen afwachten dus.. zeker ook omdat Olympus het Spiegelreflex pad gaat verlaten, de nieuwe camera word een ‘mirrorless’ systeem.

Dit houd in dat deze ook kleiner kan, dat Olympus dit kan moeten we even terug naar de jaren zeventig:
“Olympus ontwerper Yoshihisa Maitani (1933 – 2009) had zich er in der tijd over verbaasd dat compactheid van producten, zowel binnen de industrie als bij het grote publiek, niet gezien werd als meerwaarde. Groot en zwaar was synoniem voor degelijk. Ondanks dit dogma werd het M(aitani)-1 project goedgekeurd, waarbij het doel was een zo compact en licht mogelijke systeemcamera te ontwikkelen met een hoger bedieningsgemak, zonder enige concessie in kwaliteit.”

De nieuwe OM-D E-M1 heeft de letter M weer in zijn naam, de naam verwijst naar meneer Maitani.
Een ‘kleinere’ camera dan de huidige Olympus E-5 voor superieure foto’s, kan dat? Olympus kiest voor het ‘mirrorless’ traject in de duurdere camera’s, dit zal ongetwijfeld gevolgd worden door andere merken als Nikon en Canon, dat kan niet anders. Het digitale tijdperk is zover dat het kan, zal men nu eindelijk dhr Yoshihisa Maitani begrijpen… dat je kan verkleinen en.. dat dit zonder enige concessie in kwaliteit kan?

Schermafbeelding 2013-11-01 om 21.40.21
Zie hier het verschil tussen de twee camera’s…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De camera moet weer all weatherproof worden, de magnesiumbehuizing is zeer licht en robuust dit moet heel stevig aanvoelen.

Olympus-OM-D-EM1-water
De Camera is weather sealed, en kan dus wel tegen een beetje water, best wel handig wanneer je in de kayak zit.

maxresdefault
Nu zal ik hem niet snel onder de kraan houden, maar het kan..

e-m1_with_12-40mm_frozen
Natuurlijk moet hij onder extreme omstandigheden gewoon doorwerken, -10 graden is geen probleem voor dit wondertje!

Oly_OMD_EM1-group
Mijn huidige lenzen kan ik gewoon gebruiken, er komt een reeks nieuwe pro lenzen aan voor de komende jaren. Ben benieuwd… het is afwachten aan de hand van de reviews of de camera mijn drie jaar oude camera verslaat. Wat zal DPREVIEW van de camera vinden, tijdens mijn vakantie in Florida is de camera gelanceerd.
Bij thuiskomst zijn de eerste tests zijn weer veelbelovend:

‘De OM-D E-M1 is door DPREVIEW, één van de grootste online fotografie platforms, bekroond met de Gold Award.”
(bron Olympus)

‘This makes life rather harder for the E-M1 – not only does it have to match the E-M5, it aims to surpass it, sitting further up the camera pyramid. On top of that, Olympus has positioned the E-M1 as the successor to its line of semi-pro DSLRs. Despite this tall order, it didn’t fail to impress in the weeks we’ve been using it.”
http://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m1/20

‘Put simply, the E-M1 is not just one of the best system cameras around at the moment, but one of the best cameras full stop.
Schrijft whatdigitalcamera.com en geeft de camera ook een goldward.
Het verkleinen van de body en huidige en toekomstige pro-lenzen gaat dus zonder verlies van kwaliteit.
Sterker nog de E-M1 is een stuk beter dan mijn huidige E-5.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nsVGaTcyWZ0
De nieuwe stabilisatie moet ook erg goed werken ook bij wat beweging, handig voor wildlife fotografie en in de kayak.

Ik ben wel overtuigd geraakt!
Daarop heb ik maar eens een mailtje gewaagt aan mijn vaste cameraleverancier, wat moet ik bij betalen na inruil van mijn E5- met 12-60SWD op Olympus OMD EM-1 met 12-40 F/2.8 PRO. Het eerste bod was goed maar niet geweldig, maar aan het einde van de dag zijn we toch bij elkaar gekomen..

OLYMPUS 12-40 F:2.8 PRO
De straks met een nieuwe lens combinatie aan de slag, de camera wordt ergens tweede helft in deze maand uitgeleverd.
Ben echt heel erg benieuwd en ook blij dat ik de stap gemaakt heb. Nu is mijn camera nog behoorlijk wat waard, nog maar net vervangen door de EM-1.. Over één a twee jaar is hij alweer oud en minder interessant voor de inruil kan ik het beter nu doen.

De serviceplus is ook heel mooi op deze camera:
‘In het onwaarschijnlijke geval dat uw geregistreerde E-M1 moet worden gecontroleerd of gerepareerd, komen we de camera persoonlijk ophalen. U belt gewoon het speciale Service Plus-nummer dat u hebt ontvangen en maakt een ophaalafspraak.’
Olympus maakt er weel veel werk van, en straalt weer veel vertrouwen in het product uit!
We wachten af, maar wel spannend :-)

Vandaag gaan we even naar de herfstkleuren kijken 'rundumhause' het begon met regen in de ochtend dus wachten we tot een uur of halféén dan wordt het langzaam droog. Af en toe is er een waterig zonnetje.. en het blijft gelukkig droog. In het Twiske is de herfst zeker begonnen,…
Vandaag gaan we naar Dierenpark Ouwehands in Rhenen, een lekker uitje met Kim, Pieter & Petra, Sjon & Bianca, Romy & Ramon. Allemaal gek van dieren… het is een grijze dag, zonder zon maar het blijft de hele dag droog. We worden opgewacht door de Pieten Press in Action ……