De nachten worden weer minder koud nu we zuidelijker gaan, de kachel slaat nauwelijks aan in de nacht. Door de zon op het “slaapkamerraam” worden we even voor 07:00u wakker… Na het wassen ontbijten we wat en tegen 08:30u rijden we weg van de campground. De route naar Durango is 150mijl rechtdoor over de 160.

IMG 7401900 De weg zelf is prachtig tweebaans 65mijl/u max dus toeren maar. Tegen 10:00u komen we langs een Subway, die besluiten we eens te nemen.. Dan rijden we weer rustig verder.

IMG 7399900 We komen door bochtige tunnels en gaan over flinke bergpassen richting Durango. Tegen half 12 rijden we de KOA op, en mogen de caravan al op de plek zetten.. Een half uur later rijden we door naar het Mesa Verde National Park. Mandy en ik hebben Mesa Verde National Park al eens bezocht, alleen toen zijn we bij de Cliff Palace met een gids naar beneden gegaan. Dit was razend interessant, maar daarna ontbrak de tijd om Mesa Verde goed te bekijken.

IMG 7426900 De route van de visitor center naar de eerste “cliff dwelling” is dacht zo’n 20 mijl het National Park in… De beloning is de view op Spruce Tree House, de derde in grote van de cliff dwellings. Alleen Cliff Palace en Long House zijn groter. Spruce House is pas in 1888 ontdekt en heeft maar liefst 114 kamers. Er moeten ongeveer 100 tot 150 mensen hier hebben geleefd.

IMG 7416900 Met een beetje inzoomen krijgen we nog meer inzicht in het ‘dorp’.

IMG 7428900 Voor de huizen zijn ronde kivas, daar zou men bij elkaar komen voor ceremonies is de gedachte.

IMG 7453900 De volgende stop is Cliff Palace, dit is de allergrootste “cliff dwelling”, hier zijn ongeveer 150 kamers. Deze cliff hebben we op een eerdere reis bezocht met een gids. Deze dwellings zijn gebouwd door de voorouders van de Puebloans de Anasazi Indians, ze moeten rond het jaar 1200 zijn gebouwd. We zitten dus naar 800 jaar oude gebouwen te kijken in de verenigde staten.. WOW huh?

IMG 7456900 De gebouwen lopen door naar achteren, dat kun je zien in de schaduw!

IMG 7462900 Je ziet ook dat er hoge gebouwen zijn, Anasazi Indianen deden kennis op door te ruilen met andere volkeren tot in Mexico aan toe. Zo kwamen Anasazi Indians ook aan dit soort voort bouwvormen.

IMG 7442900 Cliff Palace heeft 20 Kiva’s, het is een beetje een gok wat men hierin deed, wellicht de eerste chat rooms?.
“In the front of Cliff Palace are large, round rooms with sunken floors. These rooms are called kivas. Kivas were used for ceremonies, and each family probably had their own kiva.”

IMG 7468900 Dan rijden we naar de volgende stop, de trail naar de Balcony House is een wandeling van 1.2mijl.

IMG 7486900 We hebben vanaf deze wandeling heb je een fraai uitzicht over de canyon.

IMG 7494900 De Balcony House zelf ligt in de schaduw, maar wel leuk om te zien hoe diep deze in de cliff gebouwd is.

IMG 7483900 Je kan de canyon ook de andere kant inzien, Mesa Verde is onwijs interessant, hier loop je door eeuwen oude historie. In het museum van Mesa Verde liggen allemaal borden, schalen, speren en weet ik veel in vitrines. Het museum is alleen al een bezoek waard, wij hebben er tijdje doorheen gelopen, er zijn maquettes die geloofwaardig zijn gemaakt.

IMG 7511900Als laatste rijden we de Mesa Top Loop, hier kun je onder andere het kiva complex vinden, men heeft het overdekt opdat het behouden blijft.

IMG 7533900 Er zijn vele stops langs de Mesa Top Loop, in de wanden zie je veel resten van wat eens mooie ‘cliff dwelling’ waren.

IMG 7552900 Omdat we vorige keer met een gids zijn geweest hadden we niet alle tijd om Mesa Verde te bezoeken. Hier hebben toch vele Anasazi Indians gewoond rond 1200, en Mesa Verde heeft ook meer “dwellings” dan ik had gedacht. Zo zie je, een tweede keer leer ook meer :-)

IMG 7559900 Bij Sun Temple heb je nog eens van een flinke afstand zicht op Cliff Palace, zo kun je mooi zien hoe deze huizen in de cliff gebouwd zijn. Dan loopt het alweer tegen 17:00u, we rijden op ons gemak naar de campground…
Weer een mooie dag 1!

De dagen vliegen werkelijk voorbij, zonder de blog zouden we niet eens meer weten wat we dag 6 hebben gedaan. Mandy en ik hadden het er nog over dat het alweer maanden geleden lijkt dat we bij Jack & Maria in huis verbleven. De natuur en alles eromheen blijft boeien,…
Vorig jaar reden we de Million Dollar Highway naar Ouray en Silverton, wat prachtig is. Maar vandaag willen naar Telluride en een loop Via Ouray terug naar Durango. Het weer zal in de loop van de middag bewolkt zijn, dus nemen we het ervan in ochtend. We rijden van Durango…