Vandaag wordt vroeg opstaan, half zeven, de rit naar Mostar is 200km en op de weg erheen komen we langs de Kravica watervallen. Zo vaak zitten we niet in de “buurt’ van Mostar daarbij hadden Robert en Petra ons bij vertrek op het hart gedrukt… bezoek Mostar in de vakantie.
Dus zevenuur rijden we via de camping supermarkt op ons gemak naar Bosnië en Herzegovina, met drinken en eten mee. De eerste stop zullen Kravica watervallen zijn, de watervallen liggen een kilometer of 30 over de grens van Kroatië, dus hebben we een paspoort controle. Daarna rijden we door en parkeren de auto bij de watervallen. De wandeling naar beneden duurt een minuut 5 …

DSC 7225d Wanneer je het laatste stukje van het pad naar beneden loopt heb je meteen een waanzinnig zicht op de Kravica watervallen.

DSC 7250d De Kravica watervallen vallen in een boog van meer dan honderd meter in een prachtig meer. We kijken als het ware naar een watervallen amfitheater, welke in het fraaie meer vallen. Dit meer is ongeveer 250m breed. Op deze foto zie je een deel van het ‘amfitheater’.

DSC 7248d Ik zoom wat in, met de mensen op voorgrond zie je de verhoudingen van de grote. De watervallen zijn ongeveer 25 meter hoog, machtig om te zien.

DSC 7256d Bij de Kravica watervallen mag je ook zwemmen, het water voelde wel fris aan.

DSC 7257d Deze watervallen zijn ook weer van mooie schoonheid, rijen van 25 meter hoge watervallen zie je hier. Nadat we een tijdje Kravica watervallen hebben genoten van alles, besluiten we aan de rit naar Mostar te beginnen. Van Kravica naar Mostar is zo’n 44 kilometer en een kleine 50 minuten rijden.

DSC 7281d We vinden een parkeerplek bij het centrum, lopen een bruggetje over en staan direct aan het Bosnische gedeelte, er is ook een Kroatisch gedeelte. Dit Bosnische gedeelte van Mostar heeft veel Turkse invloeden, het is weer heel anders dan andere steden welke we bezocht hebben.

DSC 7336d Het is nog rustig in Mostar, hier wappert een Turkse vlag. Vanaf de 14e eeuw zagen de Kroaten grote delen van hun land in de handen van de Osmanen (Turken) vallen. Geheel Bosnië en Herzegovina, Lika, Slavonië en grote delen van Dalmatië werden onderdeel van het Osmaanse Rijk. Die invloed zien we terug.

DSC 7286d We bezoeken de Koski Mehmed Pasha Moskee, hier mag je ook helemaal naar boven, men zegt dat je helemaal boven het mooiste uitzicht hebt op de iconische brug van Mostar.

IMG 4517d Helemaal boven is het tijd voor een selfie, met wat gepogel in de volle zon lukt dat ook nog.

DSC 7298d Van boven zien we de mooie groene rivier de Neretva en de Stari Most, het uitzicht is inderdaad waanzinnig.

DSC 7330d Bij de Moskee zit een stuk tuin waar je naar beneden kan met mooi uitzicht op de Stari Most, het is indrukwekkend om dit stuk historie met eigen ogen te zien.

Mostar Bridge1994 In 1994 is deze brug kapot geschoten tijdens de oorlog hier, wij zijn hier naar het War Photo Museum geweest. De meest beestachtige concentratiekampen zijn hier geweest, daar wordt je echt stil van.

DSC 7469d Er zijn een flink aantal gevels met de gaten er nog in…

DSC 7339d Maar waar ze trots op zijn is de veerkracht, de mensen zijn super aardig, we zijn verschillende keren zo leuk in een gesprek geraakt tot aan een knuffel aan toe.

DSC 7353d We komen bij de Stari Most, het is er druk en niet zomaar.
Ze werd gebouwd in de 16de eeuw. In 1664 sprong de eerste persoon er al af. De Ottomaanse brug was toen nog niet eens voltooid. Jongemannen maken spectaculaire sprongen van de Stari Most, Dit doen ze natuurlijk voor de kick maar ook om er een extra zakcentje mee te verdienen, na hun sprong komen ze dan ook langs met hun petje om wat geld op te halen.

DSC 7356d Vanaf de Stari Most zien we de groene rivier de Neretva en Koski Mehmed Pasha Moskee hoog boven alles uit.

DSC 7361d We zoeken een lekker plekje op de rotsen beneden aan het water, wachtend of er nog een sprong vanaf de brug komt. Het zicht op deze herbouwde icoon is waanzinnig, ik had geen beeld bij Mostar, nu ben ik onder de indruk geraakt.

DSC 7372d Na tijdje gaat er een stoere jongeman van de 19 meter hoge brug in het water… onder luid applaus, en terecht. De lokatie is prachtig, hier landen we ook voor onze lunch.

DSC 7387d Daarna lopen we naar de markt aan de Kroatische zijde..

DSC 7391d Aan deze kant vind je de Crooked Bridge (Kriva Cuprija). Dit was de allereerste poging met succes om zo’n mooie brug te bouwen. Een paar jaar later is de Stari Most gebouwd.

DSC 7413d Wij vinden de Kriva Cuprija ook heel erg elegant..

DSC 7414d Zo wandelen we lekker langs de markt en winkeltjes aan deze zijde.

DSC 7425d En Mandy doet ook aan kijken kijken en niet kopen..

DSC 7437d Later wandelen we op ons gemak terug via de prachtige oude brug. Mostar is toch wel iets wat je een keer gezien moet hebben.

DSC 7447d Af en toe heb je zicht op de rivier de Neretva en Koski Mehmed Pasha Moskee, de torent altijd boven alles uit.

DSC 7450d Zo zijn we langzaam weer bij de auto aangekomen en zetten koers naar Trogir, wat is Mostar buiten de geschiedenis een plaatje en de Watervallen van Kravica een mooie bonus gebleken.

Vandaag hebben we niet heel veel zin om wat te doen, starten langzaam op... nemen een Griekse yoghurt als ontbijt. We zitten direct met korte broek aan buiten, daar kan je aan wennen zo onder de luifel. We genieten van ons uitzicht, af en toe een bootje, jetski.... we staan…
Vandaag doen we niet zoveel, ontbijt onder de luifel, daarna even lekker douchen. De aanloopkatjes zijn de gehele periode gebleven, ze vermaken zicht prima onder de caravan en luifel. Ze zijn zo lief vragen om een knuffel van tijd tot tijd. Maar ze kunnen het ook heel goed samen vinden,…