Het is stil in Custer State Park, wat een fraaie campground!! In de nacht hoor je hier helemaal niets op vogels enz na. Tegen 07:00u staan we op, we zijn toch wakker, genieten buiten van de opkomende zon. De temperatuur is korte mouw, spijkerbroek, 21 graden.. Tegen half negen rijden we weg bij de campground naar de Iron Mountain Road.

IMG 4621900 De wegen in de Black Hills zijn om te smullen zo mooi, de term Black Hills is afkomstig van de donkere stammen van de dennen hier. De Lakota Sioux tribe noemden de ponderosa pine trees Pahá Sápa, of te wel “Hills That Are Black” Van een afstand zijn de bergen dus donker door de donkere dennenstammen. In feite is het hier freaking groen wat de klok slaat zo fraai! De weg heet de Iron Mountain Road en is bekend van zijn tunnels met zicht op Mount Rushmore.

IMG 4644900 Op de Iron Mountain Road nemen de afslag over een overhand pad naar Lakota Lake, ik kan het niet laten even te kijken bij zo’n meertje. Ook deze is weer van grote schoonheid.

IMG 4647900 We rijden helemaal tot het einde en gaan daar lekker even zitten in de zon, het is zo rustgevend!

IMG 4639900 De bonus voor het afslaan naar het meertje komt als ik in schaduwzijde naast ons kijk, op een paaltje aan de overkant zit gewoon een Bald Eagle, hoe kan je dag starten 🙂

IMG 4674900 Op de Iron Mountain Road zijn een paar tunnels, aan te raden is goed op te letten…

IMG 4653900 Vanaf de eerste tunnel heb je zicht op Mount Rushmore, hoe gaaf is dat dan.

IMG 4691900 Tegen 11:00u parkeren we de auto in Keystone, hier lopen we even door het dorp en eten beiden een Melt bij Palominos.

IMG 4709900 Daarna rijden we naar Mount Rushmore, we hadden er wel een voorstelling van maar jemig wat is dit groot, je ziet het al van verre in de tunnels en nu sta je er eigenlijk voor.

IMG 4713900 Het memorial heeft ook een trail naar boven van een halve mijl, die lopen we op ons gemak… Hoe indrukwekkend wil je het hebben. Bij het memorial kun je van alles zien en doen, we kijken op ons gemak rond.

IMG 4738900 Dan vervolgen we onze weg in de richting van Crazy Horse..

IMG 4763900 Langs deze route kom je ook langs Horse Thief Lake, we kijken er weer even.

IMG 4820900 We parkeren de auto bij het Crazy Horse Memorial, … Crazy Horse was een Oglala Lakota indiaan welke met hand en tand de Black Hills verdedigde tegen de US-Troops, vergezeld door Sitting Bull versloegen ze Lt. Col. George Armstrong Custer. Wellicht de grootste overwinning van de Native Americans. Crazy Horse is overleden aan een bajonet steek terwijl hij al in gevangenschap was.

“Years after his death Crazy Horse is still revered for being a visionary leader who fought hard to preserve his people’s traditions and way of life.”

IMG 4817900 Hij verdiend een extra mooie foto, hoewel de Crazy Horse zelf helemaal niet van de voorgrond was, zo heb ik begrepen. Het is meer een eerbetoon van anderen aan hem.

IMG 4866900 Na de indrukwekkende Mount Rush More en Crazy Horse rijden we naar Custer, een erg leuke plaats.

IMG 4853900 Het valt ons op hoeveel baksteen hier nog werd gebruikt!

IMG 4850900 We zien ook nog een echt oude houten trading post…, zo lopen we ook in Custer door de Mainstreet.

IMG 4887900 Wanneer we onderweg zijn op de 16A komen we langs Stockade Lake, hier kun je om het meer heen rijden. Ook echt de moeite waard om even te stoppen!

IMG 5033900 Na het Stockade Lake rijden we verderop richting de Wildlife Loop Rd…

IMG 4939900 Langs de route zien we weer een prachtige omgeving, en vele grazende bisons.

IMG 4956900 Hier zetten we auto even een tijd aan de kant en kijken naar de bisons, we horen ze gewoon grazen.

IMG 4989900 Wanneer we de Wildlife Loop verder rijden komen de een aantal ezels tegen…

IMG 4997900 Mandy probeert vrienden te maken, maar als de ezel merkt dat er niets in de hand ligt is de vriendschap snel over.

IMG 5028900, we stoppen af en toe om bij de prairie dogs te kijken, ze blijven leuk. Tegen 17:00u zijn we terug op de campground, beginnen met een Bald Eagle, het indrukwekkende Mount Rushmore en Crazy Horse, wat een dag weer.

We hebben een reis met een tussenstop voor de boeg, maar eerst de boel klaarmaken voor vertrek. Een ontbijtje, even wassen tegen 08:00u rijden we weg bij de campground. Het wordt een lange rit van 5 uur in totaal, De rit zelf is cruise aan en rijden maar.... Onze tussenstop…
Het is hier heerlijk, de stilte, het super vele groen... De South Dakota Black Hills zijn wel een schot in de roos, je kan hier heerlijk toeren. Vandaag gaan we de natuur in en bezoeken we een oud wild-west stadje (Deadwood). Na het vullen van de koelbox start we de…