Vandaag gaan we wandelen in het Velebit gebergte, de Tulove Grede wandeling willen we doen, een onverharde weg brengt je al een heel eind omhoog. Maar eerst ontbijten we rustig, na een rondje badkamer vullen we de koelbox, nemen voldoende eten en drinken mee en gaan op weg. We beginnen langs de kustweg, dan heb je prachtige uitzichten over zee en prachtig gelegen stadjes,

DSC 6177d We stoppen bij de overlook naar het schiereilandje Primosten, de zee is ook zo mooi blauw hier.

DSC 6188d Bij de overlook van het National Park Krka stoppen we ook om te kijken en te genieten van het grootse uitzicht.

DSC 6189d We genieten met volle teugen, de kleuren zijn weer om van te smullen.

DSC 6193d De emerald kleuren van het water, we genieten van de vergezichten.

Dan rijden we verder, onze volgende stop wordt een filmlocatie. We rijden naar de Canyon of the river Zrmanja, daar moet een prachtige locatie zijn waar een stuk van Winnetou is opgenomen.

DSC 6202d Ik parkeer onze witte trots, hij doet het allemaal maar, ook vandaag weer, onverhard en omhoog. Hier begint de wandeling naar de canyon, de omgeving wordt weer heel anders.

DSC 6208d Dan bereiken we de Canyon of the river Zrmanja, het emerald groene water steekt mooi af.

WinnetouVelebitPAKLENICA In de jaren 1960’s (1963-1968) zijn 11 avonturenfilms opgenomen met Pierre Brice als Winnetou en Lex Barker als Old Shatterhand in de hoofdrollen. De opnames vonden plaats op verscheidene locaties in Kroatië

DSC 6211d Na ja dan wil ik ook op een rots en op de foto :-)

DSC 6236d We wandelen verder, het bochtenwerk van de rivier Zrmanja, is makkelijk te volgen.

DSC 6225d Het is werkelijk een prachtige locatie, Mandy en ik blijven er een tijdje genieten van het uitzicht. In de jaren 60 vond men dit soort pareltjes al voor film locaties.

DSC 6275d Daarna rijden we naar de indrukwekkende Tulove Grede rotsformatie, dat is 30 tot 40 minuten over een onverharde weg naar boven. De onverharde weg heet Majstorska Cesta, (‘meesterwerk weg’). De Majstorska Cesta staat op de Kroatische lijst voor cultuurerfgoed, waardoor het een beschermde status heeft en dus ook niet geasfalteerd mag worden. In 1825 werd begonnen met bouw van de nu beroemde Majstorska Cesta, inclusief planning duurde de bouw 11 jaar.

DSC 6279d Tijdens de vrij recente strijd om de Kroatische onafhankelijkheid is er hier veel gevochten, waarbij helaas ook veel slachtoffers zijn gevallen. Er zijn restanten te zien van oude herdershutjes en tavernes waar reizigers vroeger konden eten en overnachten.

DSC 6358d Je ziet op deze route ook veel gedenktekens en monumenten !! We lopen er langs verschillende, hier is veel gevochten begin 90’s.

DSC 6288d Dan beginnen we aan de wandeling naar boven… hier zijn we klein .. heel klein.

CroatiaWINNETOU Ook Tulove Grede is een filmlocatie geweest voor Winnetou..

DSC 6355d Op de muur bij de parkeerplaats staan allemaal foto’s van de filmsets.

DSC 6311d Deze wandeling zijn we met een man of 8 denk ik, een paar voor ons en wat achter ons.

DSC 6332d Wij gaan in ons eigen tempo omhoog.

DSC 6325d Dan bereiken we het uitzicht punt.. hier nemen we een pauze.

IMG 4194d De wereld aan je voeten gevoel…

DSC 6329d Wat eten en drinken en genieten van de wijdse blik, je kan nog hoger, dat gaat onder andere met kettingen, maar we vinden het goed zo.

DSC 6337d Dus dalen we na een 15 minuten weer langzaam aan af.

DSC 6351d We komen steeds wat lager en lager het pad is goed te volgen, en qua weer is het 24 graden in de bergen.

DSC 6353d Dan zien we onze auto al staan… nog een klein stukje.

DSC 6294d Dan zijn we weer bijna bij de auto, in de verte zie een van de mooie meren in de omgeving.

Winnetoucroatian We waren even in de wereld van Winnetou, zo was het vroeger.

DSC 6357d En zo ongerept is het nog steeds, weer een top dag zo. Eenmaal bij de auto zetten we koers naar de camping, bij een Tommy Supermarket halen we vers vlees en salade.

IMG 8346d Zo maken we een eigen gerecht, salade erbij…het was voortreffelijk, en we hoeven er niet meer uit. De voetjes mogen rust, in de avond zitten we lekker onder de luifel. Dit was een indrukwekkende dag!

We staan op met wat bewolking, de bedoeling was toch een beetje niks doen vandaag, dus ontbijten we onder de luifel... Af en toe wat regen afgewisseld met wat zonnige momenten, de temperatuur is 24 graden, ook wel eens lekker. Nu we thuis blijven vandaag, blijkt dat we visite hebben...…
We zijn redelijk vroeg wakker, omdat het een mooie dag wordt gaan we douchen en daarna lekker op weg. Split is ongeveer 40 minuten rijden vanaf de camping en gaat binnendoor over de kustweg. Dat schiet niet op, maar is wel leuk. We parkeren de auto bij de Riva (…