We zijn vroeg wakker in Hotel Jezero, het hotel is zeer eenvoudig, maar het voordeel is dat je direct in het Nationale Park bent. Tegen 07:00u gaan we dan ook ontbijten, dit is buffetstijl, alles prima verzorgd. Dan halen we de spullen uit de kamer en leggen deze in de auto. De auto kunnen we laten staan, ook prettig. Volgens het advies van het hotel staan we 7;50u klaar om met het treintje naar ingang 1 in te gaan. De tram stopt een stukje voor ingang 1, maar wel direct in het park, Daardoor heb je een paar prachtige uitzichten van bovenaf. Onze tickets worden dan ook gescand alvorens we het treintje in kunnen. We gaan straks voor Ingang 1, route C (4 tot 6 uur) wandelen langs lower + upper lakes + treintje + boottocht, afstand +- 8 km

DSC 5992d
Wanneer we uitstappen wandelen we richting ingang 1, de uitzichten van boven zijn inderdaad indrukwekkend.

DSC 5994d
We zien de diverse meren, de hoogte verschillen onderling en mooie kleuren in het zachte ochtendlicht.

DSC 6000d
Bij elk uitzichtpunt blijven we even staan en genieten van dit moois.

DSC 6002d
Beneden zien we een boardwalk tussen de meren door, mooi dat je de het verschil van hoog naar laag ook kunt zien.

DSC 6004d
Vanuit een nieuw uitzichtpunt is dit hoogteverschil nog beter te zien. Plitvice staat bekend om haar 90 watervallen, de 16 smaragdgroene meren en de ongerepte natuur. Vanwege deze bijzondere natuur hebben de Plitvice meren dan ook de status nationaal park gekregen. Het park heeft een oppervlakte van bijna 300 km2, wat net zo groot is als 2 keer de oppervlakte van Texel!

DSC 6015d
Dan zijn we uiteindelijk bij het begin van ingang 1 aangekomen, Mandy en ik hebben de Plitvice meren al bezocht in najaar 2021. Maar het groen is heel anders en ook weer zo mooi, ja mooi mooi. Werkelijk overal zijn watervallen, kleine en grote meren. Heel laag beneden zien we mensen lopen naar de grootste waterval.

DSC 6011dIk zoom in op de onderste drie meertjes met bij behorende watervallen, dit deel zijn de beneden meren van Plitvice Meren Nationaal Park.

DSC 6024d
We dalen langzaam af naar beneden, in dit deel ( Donja ) zijn 4 meren, hier is ook de grootste waterval zien, de boardwalk er naar toe is nog rustig rond 8 uur.

DSC 6034d
Ondersteund met waterstromingen langs de boardwalk lopen wij ook naar de waterval.

DSC 6047d
We wandelen hier langs een van de watervallen, wanneer je wat later op de dag komt kan het hier drukker zijn omdat het een doodlopend stukje is.

DSC 6054d
Dan komen we bij de grootste waterval van Plitvice, deze 78 meter hoge waterval (Veliki Slap) dondert naar beneden langs de steile kalkstenen rotsen. In het zonlicht ontstaat er onderin een regenboog, een kabaal maakt het ook :-)

DSC 6063d
We lopen op ons gemak langs de 4 meren van de Lower lakes.. de kleuren zijn heel mooi.

DSC 6090d
Soms zie je de overgangen van meertje naar meertje.

DSC 6094d
Juni is nog een stille periode in het Nationale park, juli en augustus zijn hoogseizoen.

DSC 6107d
Het Nationaal park Plitvicemeren werd in 1979 op de Wereld-erfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van UNESCO geplaatst, en dat is heel begrijpelijk. Je moet dit een keer hebben gezien in je leven. We komen aan bij de boottocht, naar de upper lakes, hier eten we wat, hier kun je ook een sanitaire stop houden. Er is een fastfood restaurant, drinken…

DSC 6124d
Eenmaal aan de overkant vervolgen onze route, met mooi uitzichten en kleuren tijdens de gehele wandeling door Plitvice. De Upper Lakes of bovenmeren (Gornja) is een gebied bestaande uit 12 meren. De natuurlijke terrassen zorgen ervoor dat er tussen het hoogste en laagste meer een hoogteverschil van wel 100 meter zit. Hier kan je de grootste meren van het park vinden, sommige tot wel 450 meter lang en 20 meter diep.

DSC 6205d
Ik heb geprobeerd met een foto te laten zien hoe helder het water hier is, het lijkt ondiep maar dat is niet zo!

DSC 6207d
Tijdens de wandeling gaat de trip over boardwalks, gewone paden, rotspaadjes langs zulke mooie watervallen, natuur en meertjes dat het bijna gewoon wordt!

DSC 6209d Op de boardwalk loopt een stelletje, maar dit soort settings lijkt op een gegeven moment gewoon, tot dat je weer even nadenkt, nee dit is niet gewoon, dit is mooi :-)

DSC 6221d De Upper Lakes of bovenmeren (Gornja) is een gebied bestaande uit 12 meren, met dito prachtige uitzichten. Ja genieten doen we dus wel :-)

DSC 6234d Paden gaan niet alleen naar beneden natuurlijk, het pad gaat hier en daar ook omhoog.

DSC 6243
Terwijl we weer stijgen wandel je langs de prachtige meren.

DSC 6249
Onder ons zien we weer een aantal watervallen in één van de meren stromen, ook fraai om de zien!

DSC 6257
Alleen de kleuren van de meren zijn om van te genieten, het weer werkt ook niet echt tegen :-)

DSC 6271d
We komen via switchbacks langs een waterval, met veel geweld dondert het water naar beneden, hier is het gewoon even fris bij 27 graden :-)

DSC 6333d
Met dit soort bootjes ga je van de lower naar de upper lakes, alles zit bij de entree ticket in!!

DSC 6355d
We zijn bij het einde van onze wandeling door het prachtige Plitvice gekomen…

DSC 6361d
Je zou nog een bootje kunnen huren, ik denk dat ze juli en augustus niet eens te huren zijn, maar we doen het niet. Ons wacht de rit terug richtig Amadria Park Camping Trogir. Maar wat zijn de Plitvice meren een aanrader! Ook de tweede keer, wow!

Vandaag gaan we redelijk op tijd op pad, voor vandaag staat Rastoke ('Klein Plitvice' ) als doel en morgen de echte Plitvice meren. We hebben een hotel geboekt op het terrein van de Plitvice meren, dus hebben we een mini vakantie in de vakantie. Rond kwart voor negen rijden we…
We staan op met wat bewolking, de bedoeling was toch een beetje niks doen vandaag, dus ontbijten we onder de luifel... Af en toe wat regen afgewisseld met wat zonnige momenten, de temperatuur is 24 graden, ook wel eens lekker. Nu we thuis blijven vandaag, blijkt dat we visite hebben...…