Omdat het rustig toeren door het binnenland van Kroatië is, besluiten we om vandaag naar de Izvor Cetina te rijden, een prachtige spring, hier begint de 100 kilometer lange Cetina rivier. Het is rond 09:00 wanneer we van Camping Solaris naar Cetina rijden een kleine 70 kilometer door het binnenland van Kroatië.

DSC 7014b Tijdens de rit stoppen we even, kijken we rond, koeien lopen hier gewoon los. En op deze foto zien we de weg slingeren door het idioot mooie groen.

DSC 7009b Het is een prachtige weggetje naar Cetina, we zijn benieuwd naar de spring.

DSC 7027bn We parkeren bij het kerkje en kijken bij de spring, hier ontstaat de Cetina river. Er is zelfs een drinkwater merk Cetina in Kroatië.

DSC 7052b
Dan rijden we door naar de “Pločasti Bridge”.
Een stenen brug welke over de rivier de Cetina is gemaakt van middeleeuwse megalieten, zo werden in de middeleeuwen stenen bruggen gemaakt.

DSC 7048b Je kan hier vlakbij parkeren, het is bijzonder dat dit nog bewaard is gebleven. Er wordt zeer veel gevonden uit de middeleeuwen in deze regio.

DSC 7064b Dan rijden we weer naar de kust, we bezoeken het plaatsje Zadar, een drieduizend jaar oude stad aan de Kroatische kust.

DSC 7180b In de oude binnenstad rijden geen auto’s, we parkeren net buiten de stadsmuren, mbt parkeren in Kroatië heb ik de app “Paydo “( Appstore) geïnstalleerd en parkeren werkt hetzelfde als Yellowbrick. Ook vandaag weer, gewoon op je kenteken.

DSC 7075b Op straat wordt ‘kunst’ verkocht, het is trouwens gezellig druk in Zadar.

DSC 7081b De Riva of zeepromenade is een prachtig stuk Zadar. In mei 1964 was Hitchcock op bezoek in Zadar, hij logeerde in Hotel Zagreb aan de Riva. Eens de trots, nu sterk verwaarloosd, wachtend op een mooie opknapbeurt op deze toch wel ‘Prime’ plek!

Alfred Hitchcock vertelde in 64 :
“Zadar has the most beautiful sunset in the world, more beautiful than the one in Key West, in Florida”.

DSC 7108B De promenade is heel mooi, en zeer goed bezocht, voor de zonsondergangen maar ook voor het “Zee orgel” aan de Riva.

DSC 7084b Als brave toeristen willen wij natuurlijk ook deze beroemde promenade belopen.

DSC 7091b Vanaf de promenade heb je ook doorkijkjes op de stadsmuur.

DSC 7101b Op dit punt zijn bankjes uitgelegd in de kade, hier speelt het ‘zee orgel’, elke golf maakt een toon, het is heel leuk om even bij te gaan zitten. Hebben wij ook gedaan, heel bijzonder!!

DSC 7093b Op de promenade heb je ook uitzichten op de eilanden en steden tegenover Zadar.

DSC 7117b Er wordt op water met zeilbootjes en schepen gevaren, op de achtergrond zo’n schier-eilandje, helemaal tjokvol gebouwd.

DSC 7094b Dan lopen we weer de oude stad in, deze stad heeft zoveel verschillende bouw periodes en alles staat ook door elkaar heen.

DSC 7136b Gebouwen of wat er van over is uit de Romeinse tijd tot heden, wel heel gaaf dat het bewaard is gebleven.

DSC 7156b Kerkjes en gebouwen uit diverse periodes, hier vind je het aan elkaar geplakt.

DSC 7126b We wandelen onder prachtige bomen door…

DSC 7193b Het aantal oude steegjes is weer niet te tellen, overal is een plek voor een terrasje gemaakt.

DSC 7168B Mandy en ik hebben ook honger gekregen en landen bij een terras, het eten is sowieso erg goed in Kroatië.

DSC 7173b Na het eten gaan we lekker naar de auto, we hebben zin om op ons ligbed onder de luifel te gaan liggen.

DSC 7196b Via de haven komen we weer bij de parkeerplaats, weer een leuke dag.

Het is lekker wakker worden op Camping Solaris, we hebben zo'n fijn uitzicht vanaf de caravan. Vandaag willen we Primosten en Trogir bezoeken, de eerste stad is ook heel dichtbij. We nemen wat drinken mee in de auto en gaan op pad. De weg naar Primosten is een weg langs…
Vandaag stond als een relax-dag, ...dat doen we dan ook, in de ochtend draait Mandy twee wassen weg, daarna lopen we even in een stukje Village. In de village zijn ze bezig halloween op te tuigen, in de middag eten we wat bij een restaurant op het resort. Het eten…